Öronakupressur

30 min / pris : 350 kr 

Öronakupressur är en reflexologisk metod som kommer från den traditionella kinesiska medicinen. Örat är precis som våra fötter en reflexzon och genom att stimulera punkter i örat kan man påverka olika tillstånd i kroppen. Örat är uppdelat i olika zoner kopplade till kroppens olika delar och alla dess organ och funktioner. Eftersom örat är en reflexzon är det bara punkter där det finns en obalans som är aktiv/ömma.
Med hjälp av punkterna kan man behandla hela människan. Man kan komma åt fysiska besvär som spänningar och smärta. Men också emotionella obalanser och tankegångar som inte gynnar oss som tex. stress, utbrändhet, oro, ångest, sömnproblem, depressioner.
För att få ut mesta möjliga effekt och ge kroppen tid att balanseras upprepas behandlingen ungefär med en veckas mellanrum under 3-5 ggr.
 ( ev fler om behovet finns )


Hur går det till?
Jag utgår i denna behandlingen från dig som klient och dina behov. 
Jag söker upp punkterna i örat med en punktsökare/palperingspenna, behandlar de zoner/punkter som behövs. Sedan sätter jag kulplåster på de specifika punkterna. ( Kulplåstren är vanligtvis örter men finns också i silver eller guldkulor. )
När punkterna stimuleras skickas signaler från örat till kroppen som påververkar hormonsystemet vilket sätter igång flera lugnande och läkande processer i kroppen och sinnet. 

Efter behandlingstillfället sitter kulplåstren kvar i upp till en vecka. Under tiden stimulerar man själv punkterna genom att trycka på kulorna. På så vis tar man med sig behandlingen hem och får en mer varaktig effekt.

Ett alternativ som används utöver att sätta för olika smärttillstånd är;
NADA metoden, en kombination av fem punkter, som har bevisad effekt vid stress. Forskning visar att NADA-punkterna förbättrar sömn, lugnar nervsystemet, frigör ”må bra”-hormoner i hjärnan och balanserar nivåerna av kortisol, ett av våra viktigaste stresshormon. En mycket positiv bieffekt är också att immunförsvaret stärks vid återkommande behandling. 

Hur kan behandling av örat fungera?
I örat finns nerver som sörjer dels för kontakten mellan örat, ansiktet, nacken, armen och hjärnan, samt vagusnerven som är den nerv som har kontakt med våra inre organ. På ett enda ställe på kroppen kommer vagusnerven upp till ytan och det är i öronsnäckan; conchan. Därför kan vi genom att stimulera punkter i örat faktiskt nå och påverka de inre organen och en teori är att det är därför som öronakupressur/öronakupunktur är så effektivt.
När punkterna på örat stimuleras, antingen av fröer, kulplåster, nålar eller värme så aktiveras känselkroppar i örats hud som blir till en impuls som skickas till centrala nervsystemet, som i sin tur skickar ut impulser till kroppen att rätta till obalansen. Eftersom örat är en reflexzon så är det bara de punkter där det finns en obalans som är aktiva, i motsats till kroppens akupunkter där man kan uppmäta aktivitet i alla punkter längs meridianerna. Punkterna kan även ömma eller ha en avvikande färg. 

Forskning...
har visat att akupressur påverkar hjärtverksamheten och cirkulationssystemet; blodkärlen, blodtrycket och blodets sammansättning. Det påverkar andningen, hormonsystemet och mag- tarmsystemet och urinvägarna. Akupressur är alltid balanserande, man använder t ex samma punkter för att reglera högt eller lågt blodtryck. Kroppen vet själv om den behöver höja eller sänka blodtrycket och gör så när punkterna stimuleras.
Stress, oro, depression och sömn
Akupressur påverkar de kemiska ämnen där det uppstår obalanser pga stress, oro, depression och sömnlöshet. Nivåerna av serotonin, oxytocin, GABA och kortisol (ett av kroppens viktigaste stresshormon) balanseras, vilka är samma substanser som anti-depressiv medicin arbetar med. Du får alltså samma effekt med öronakupressur utan alla de biverkningar och den miljöförstöring som användandet av antidepressiva läkemedel innebär.
Musklerna
Öronakupressur är avslappnande, ger en ökad blodcirkulation i musklerna vilket ger musklerna mer syre och gör att de slappnar av. Eftersom öronakupressur/öronakupunktur påverkar det centrala nervsystemet så skickar även hjärnan signaler till musklerna att slappna av. Bra för spänningar i axlar och rygg!
Immunförsvaret
Öronakupressur stärker och bygger immunförsvaret. Forskning visar att akupunktur ökar kroppens produktion av de celler som söker upp och dödar virusinfekterade celler och t ex tumörceller. Man kan även med öronbehandling direkt påverka tymuskörteln som producerar lymfocyter som ingår i kroppens försvarssystem.
Smärta
Forskning har visat att akupunktur påverkar de nervimpulser som har med smärta att göra. Teorin är att akupunktur hämmar de nervbanor där smärtimpulser sänds genom ryggmärgen. Men det verkar som att akupunkturen gör mer än så eftersom att smärta kan förhindras under en längre tid, från veckor upp till flera månader. Det börjar nu komma jämförande forskning mellan akupunktur och akupressur som visar att båda ger samma effekt.

 

Jag tar emot för behandling i "må bra"- rummet, Wahlgärdsvägen 4, Västansjö, 77014 Nyhammar.
Nyttja friskvårdsbidraget med behandling eller andra tjänster hos mig!